V rámci akcie Čisté vody čistia potápači Štrbské pleso

23.10.2009 Poprad

Štrbské Pleso 23. októbra (TASR) - Približne štyri desiatky potápačov čistia dnes Štrbské pleso, aby z neho vyzbierali odpadky po turistickej sezóne. TASR o tom informovala Lenka Burdová zo Štátnych lesov Tatranského ...
Šestnásty ročník akcie Čisté vody je v tomto roku iný pre poveternostné podmienky, ktoré nedovoľujú čistiť ostatné plesá. Na Novom Štrbskom plese, Velickom plese a Popradskom plese je v súčasnosti už tenká vrstva ľadu.
Akcia sa koná v rámci Medzinárodného festivalu potápačských filmov, ktorého 24. ročník sa začal dnes v Pribyline. Potrvá do nedele (25.10. ) a počas vyhlasovania výsledkov zverejnia meno najusilovnejšieho potápača.
V priebehu tohto roka vyčistilo 23 potápačov sedem tatranských plies a vytiahli z nich 28 kilogramov odpadkov. \"Konečne môžeme s čistým svedomím konštatovať, že odpadu v plesách ubúda, \" konštatoval Pavol Kráľ, potápač a koordinátor akcie Čisté vody. Prekvapením podľa neho je šesť kilogramov odpadkov, ktoré potápači vylovili z Ľadového plesa, ku ktorému nevedie žiaden značkovaný turistický chodník.
Projekt Čisté vody vznikol v roku 1994 a do dnešného dňa vyniesli z plies v TANAPe 3993,5 kg odpadkov.
 

Vyberte región